Ale czemu wszystko dotyczy CPU? Wasze taktyki ida w leb jak sie gra z czlowiekiem. Granie z kompem jest smutne. IMO to tak jakby grac samym ze soba w szachy

moje taktyki dotycza _tylko_ player vs. player i glownie UMK3. No to jedziemy....
run jabspodstawowa, bardzo ofensywna taktyka. polega na bezustannym napieraniu na przeciwnika z LP, jesli ktos robi to poprawnie i bardzo szybko to wtedy nasz oponent jest w tarapatach (a zwlaszcza jak gra postacia ktora nie umie sie teleportowac np. shang tsung). robi sie to tak: przytrzymaj RUN+F i _rytmicznie_ tapoj LP cancelujac kazdy cios blokiem. Raszujac tym sposobem, nie pozostanie mu nic inego jak uciec (teleport) lub blokowac (i tym samym obrywac za kazdy nawet zablokowany LP). Run-jabsy to juz standard, styl gry ktory przyjal sie od dawna, efekty tego sa calkiem zacne. Blokujacy przeciwnik bedzie obrywal caly czas tracac cenna energie. A gdy pusci blok, dostanie salwe LP w twarz albo uda nam sie przerzut (throw zabiera 15.5% energii), tym samym spychasz go coraz bardziej do cornera. Jak ogolnie wiadomo, cornery w bijatykach sa zabojcze. W UMK3 istnieje tzw. run-jab corner infinite trap, zeby pokazac na czym to polega obejrzyjcie ten filmik -
http://www.youtube.com/watch?v=VYcdTNeLgUw Dla lepszego efektu, run-jabsy mozna laczyc z dowolnymi ciosami, np. 4xRJ i autocombo.
damage protectionTo tez dosc wazne pojecie, zwlaszcza przy robieniu kombosow. Sa pewne ciosy ktore aktywuja ochrone ktora za kazdy nastepny cios zmniejsza zadawane obrazenia o polowe. Oto przyklad -
http://www.youtube.com/watch?v=Ptn4MvOVjag Kombo za kazdym razem jest takie same, ale jest roznica w damage'u. Za pierwszym razem 27%, za drugim 37%. Dobrze jest wiedziec ktore ciosy wl. i wyl. DP, I jak robic kombosy zeby uniknac takich sytuacji.
rzutyUlubiony cios CPU, wbrew pozorom da sie go zablokowac. Trzeba przytrzymac BL+B i po klopocie. Jednak jest pewna metoda (oprocz run-jabsow) ktora moze nam zagwarantowac darmowy rzut. Robimy JK z dystansu tak zeby wyladowac nakladajac na siebie sprajty postaci i tapujemy LP. W tej sytuacji bedzie bardzo trudno okreslic kierunek przod/tyl i jesli bedziemy mieli szczescie to przeciwnik sie pomyli i nie zablokuje prawidlowo. Najkepiej ta techinike stosowac w sytuacjach gdy postac podnosi sie, wtedy nie bedzie miec czasu zeby skontrowac nas aaHP lub uppercatem, lub tez w przypadku niektorych ciosow specjalnych np. telekinetic slam Ermaca, energy net Cyraxa i inne zwlaszcza takie ktore maja dlugi wakeup time. W przypadku Cyraxa, jak widze ze wypuszcza siatke to podbiegam i przeskakuje ja ladujac tak zeby miec idealna sytuacje na zrobienie throw.
wiecej nie chce mi sie pisac....
Na koniec slowko o CPU. Komputer to totalny cziter! Nie dosc ze potrafi _niemozliwe_ do wykonania kombosy to jego niektorych ciosow nie da sie zablokowac (np. rzut). Sytuacje ze zycia wziete: Sektor 2xTP, Sheeva 3xTS, sprobujcie tez zrobic taki test, kucnijcie i czekajcie az ofiara do was podejdzie, kiedy znajdzie sie w odpowiedniej odleglosci zrobcie uppercut.... nie wyszlo? ahh, no tak, komp znow cie zrobil w bambuko. Mnie to irytuje, nigdy nie gram z kompem. No chyba ze jestem na smoczym glodzie jak teraz spowodowanym ze z nikim nie gralem w MK juz od dwoch miesiecy :/