No ale może inaczej jeśli ustalić by odpowiednią tabelke oceniania to miało by to sens.
Spam/Offtop/ - 1. ost, dalej 1 punkt
Obrażanie - 1. ost, 1 punkt, perm ban
Łamanie Prawa - 1 punkt, dalej perm ban
Niestosowanie się do prośb admina - ostrzerzenie, 1 punkt
To tak w skrócie, opisze to : gościu jest nowy zakłada temat:" skąd ściągnąć mkt" (np),nie użył opcji szukaj więc ost, zrozumiał błąd ok. Jeśli nie to potem dostaje punkt . Jeżeli nazbiera sobie tych 5 punktów to dostaje bana na konto.
To samo ze spamem i offtopem.
Obrażanie : zdarza się na forum że ktoś nawciska coś drugiemu. Tutaj to zależy od sytłacji. Jeżeli ktoś napisał : "Jesteś gupi" to na początek ost bo to leci bardziej w kategorie offtop i bądżmy szczerzy ktoś z takim poziomem ma małe szanse nas urazić (ot co nieszkodliwy idiota). Jednak jeżeli ktoś wyleci z tekstem : "Twoja Stara to ^%^#%" (to tylko przykład) To tutaj ostrzeżenie co najmniej, jeśli się będzie powtarzać to myśle ze ban na konto albo i na ip jest jak najbardziej na miejscu. Oczywiście może to wszystko skończyć się w sądzie ale to zależy od tego jak osoba do której te słowa są adresowane to przyjmie.
Łamanie Prawa: No cóż nie spotkałem się z czymś takim na forum (omineło mnie coś?), jednak jeśli by ktoś propagował naprzykład rasizm czy faszyzm nieświadomie to ost, ale jeśli jego wypowiedż miała to na celu w stylu: "Czarni są poje^#@@ a chinole to $%#@" (totylko przykład) no to myśle że tutaj ban na kilka dni jak znalazł albo odrazu na konto/ip.
Oczywiście to też może się skończyć w sądzie, jeśli zostanie ktoś urażony.
Zostaje jeszcze sprawa piractwa, ale tego nie da się propagować, więc to zależy już do sytłacji i od modów.
Niestosowanie się do prośb admina: no to chyba wiadomo

.
Ale się rozpisałem, jak wiesz to tylko przykłady, chciałem to jakoś "rozrysować", aby było wiadomo o co chodzi.
Co do tego jeśli ludzie którzy z forum są mądrzy (nie podważam tego) to myśle że nie będzie względem ich używać więcej niż osta i ew. 1 punkta.
Pozatym przydało by się uzmysłowić paru nowym czemu powinno się używać opcji szukaj.
p.s. Gadał byś ze mną, bo gdy zaczeła by się "mania ostowania" to zniknął bym na pare dni.